Orosený tvarohový koláč: Jemný, krémový a vždy se povede recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 85 minut
Jan, 04. 06. 2025

Chcete upéct dezert, který si zamiluje celá rodina? Orosený tvarohový koláč je jeden z těch tradičních receptů, které nezklamou. Spojení křehkého těsta, bohaté tvarohové náplně a nadýchaného bílkového sněhu vytváří harmonii chutí, která se po upečení korunuje zlatavými kapkami – právě díky nim si koláč vysloužil své poetické jméno. Je to ideální dezert ke kávě i na slavnostní stůl. A co je nejlepší? Opravdu se pokaždé povede.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Tvarohová náplň:

Sněhová vrstva:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, přidejte máslo a žloutky. Vypracujte hladké těsto. Vyložte jím dno vymazaného a moukou vysypaného plechu (nebo použijte pečicí papír).
  • Tvarohový krém: Vejce, žloutky, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte do hladka. Přidejte tvaroh, poté olej, mléko a pudinkový prášek. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota. Tu rovnoměrně naneste na připravené těsto.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–45 minut. Okraje by měly zezlátnout.
  • Sněhová vrstva: Asi 10 minut před dopečením ušlehejte z bílků tuhý sníh, do kterého postupně zašlehávejte cukr. Horký koláč z trouby potřete sněhem, uhlaďte a vytvořte vzor vidličkou. Vraťte zpět do trouby a dopečte při 170 °C ještě 10 minut.
  • Chlazení: Koláč nechte rychle vychladnout. Jakmile vychladne, uložíme jej na několik hodin (ideálně přes noc) do chladničky. Na povrchu sněhu se mezitím vytvoří typické zlaté „rosy“.

Čas přípravy:

Příprava: 30 minut

Pečení: 55 minut

Chlazení: 2–6 hodin

Celkem: cca 3 hodiny + chlazení

Počet porcí:

12–16 porcí

Závěr

Orosený tvarohový koláč je ideální volbou, pokud chcete potěšit hosty nebo si jen dopřát poctivý domácí dezert. Jeho jemná chuť, krémová náplň a zlatavé perličky na povrchu z něj dělají nezapomenutelnou sladkou pochoutku. Vyzkoušejte ho a sami zjistíte, proč si získal takovou oblibu.