Oříškové rohlíčky od babičky: tradiční vánoční cukroví, které nikdy nezklame recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 25 porcí
  • 30 minut
Jan, 21. 10. 2025

Pro 25 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Všechny suroviny dejte do mísy a mixérem nebo rukama vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.
  • Tvarování rohlíčků: Z vychlazeného těsta odebírejte malé kousky a v dlaních je tvarujte do tvaru rohlíčků. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem s menšími rozestupy.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, dokud rohlíčky lehce nezrůžoví. Dávejte pozor, aby se nepřipálily – zůstaly by pak suché a křehkost by byla pryč.
  • Dokončení: Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru a nechte je vychladnout na mřížce. Po vychladnutí je skladujte v papírových krabičkách nebo uzavřených dózách.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 1 hodina 40 minut (včetně odležení těsta)

  • Aktivní příprava: přibližně 30 minut

  • Počet porcí: cca 25–30 porcí

Závěr

Tyto tradiční oříškové rohlíčky od babičky jsou neodmyslitelnou součástí vánočního pečení. Díky jednoduchému těstu a jemné ořechové chuti si je oblíbí celá rodina. Čím déle je necháte odležet, tím budou křehčí a chutnější. Uložte si tento recept mezi své rodinné poklady – jistě se k němu budete každý rok rádi vracet.