Ořechový závin jako od babičky: jemný, nadýchaný a plný náplně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 135 minut
Jan, 11. 09. 2025

Poctivý kynutý závin s voňavou ořechovou náplní patří k nejoblíbenějším domácím moučníkům. Tohle těsto je mimořádně měkké, snadno se s ním pracuje a po upečení zůstává vláčné i druhý den. Náplň ze spařených vlašských ořechů je krémová a bohatá – přesně tak, jak to máme u babiččiných receptů rádi.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Ořechová náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Základ těsta a kvásek V rendlíku nebo misce lehce zahřejte mléko (má být teplé, ne horké). V míse prošlehejte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, olejem a zakysanou smetanou. Přilijte teplé mléko a vmíchejte droždí (čerstvé rozdrobte, sušené jen nasypte). Přidejte asi 300 g mouky, promíchejte v řidší těsto. Přikryjte a nechte na teplém místě 15–20 minut naběhnout.
  • Zadělání a první kynutí Do naběhlého základu postupně zapracujte zbylou mouku. Vypracujte měkké, jen lehce lepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte kynout na teplém, bezprůvanovém místě 30–40 minut, až zdvojnásobí objem.
  • Náplň Mleté ořechy přelijte vroucím mlékem, přidejte cukr a vanilkový cukr. Promíchejte do vláčné pasty a nechte vychladnout.
  • Tvarování závinu Nakynuté těsto vyklopte na dobře pomoučený vál a krátce zpracujte. Vyválejte obdélník o tloušťce zhruba 5–7 mm. Rovnoměrně rozetřete vychladlou ořechovou náplň, po delší straně nechte úzký okraj volný. Srolujte do pevné rolády, konce zasuňte pod závin. Přeneste na vymazaný plech (nebo na plech s papírem švem dolů).
  • Pečení od studené trouby Vložte závin do studené trouby, nastavte 150–180 °C a pečte 30–40 minut dozlatova (řídí se vaší troubou). Pokud příliš rychle tmavne, zakryjte volně alobalem.
  • Dokončení a chladnutí Po vytažení ihned potřete povrch rozpuštěným máslem. Nechte zčásti zchladnout, přeneste na čistou utěrku, zabalte a nechte úplně vychladnout – kůrka změkne a závin zůstane vláčný.

Celková doba přípravy: 2 hodiny 15–40 minut

(30–40 minut práce + 45–60 minut kynutí + 30–40 minut pečení + krátké chladnutí)

Počet porcí: 10–12 

Tipy pro jistý výsledek

  • Těsto udržujte měkké – příliš mouky ho zbytečně zatíží. Lepení vyřeší moučený vál, ne dosypávání do těsta.

  • Ořechovou náplň vždy roztírejte vychladlou; horká by těsto zvláčila.

  • Chcete-li ještě šťavnatější náplň, přidejte lžíci medu nebo 1–2 lžíce rumu.

  • Z téhož těsta připravíte i makový či tvarohový závin – množství náplně ponechte podobné.

Závěr

Ořechový závin jako od babičky je sázkou na jistotu. Díky měkkému kynutému těstu a krémové ořechové vrstvě chutná skvěle čerstvý i druhý den. Dodržte teplotu mléka, nechte těsto v klidu vyrůst a pečte spíše mírněji – odměnou vám bude jemná střídka a voňavá zlatavá kůrka.