Ořechový koláč s vanilkovým krémem: jednoduchý moučník pro každou příležitost recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 70 minut
Jan, 15. 12. 2025

Hrnkový ořechový koláč patří mezi recepty, které si zamilujete hned napoprvé

Připravuje se jen z jednoho vejce, vlašských ořechů a jemného vanilkového krému, přesto chutná naprosto luxusně. Je vláčný, krásně ořechový a díky pudinkovému krému příjemně lehký. Skvěle se hodí ke kávě, na rodinné oslavy i jako rychlý dezert pro návštěvu.

Velkou výhodou je hrnkový způsob přípravy – nepotřebujete váhu a recept zvládne i úplný začátečník.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto (1 hrnek = 200 ml):

Krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Postupně přilijte olej, mléko a krátce promíchejte. Přidejte mleté vlašské ořechy, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto.
  • Pečení Plech o rozměru přibližně 20 × 30 cm vymažte olejem a vysypte moukou. Těsto rovnoměrně rozetřete a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
  • Příprava krému Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Nechte ho zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně po lžících zašlehávejte vychladlý pudink, dokud nevznikne hladký krém.
  • Dokončení koláče Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý ořechový korpus. Povrch posypte strouhanou tmavou čokoládou nebo jemnými hoblinkami. Koláč dejte alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout.

Rychlé informace o receptu

Porce: 12 porcí

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 25 minut

Doba chlazení: 30 minut

Celkový čas: cca 1 hodina 10 minut

Závěr

Tento hrnkový ořechový koláč je důkazem, že i z jednoduchých surovin může vzniknout dezert, který nadchne celou rodinu. Díky ořechům je krásně vláčný, vanilkový krém mu dodává jemnost a čokoláda na povrchu vše příjemně uzavírá. Je ideální pro chvíle, kdy chcete rychle upéct něco osvědčeného, chutného a bez složitého vážení.