Ořechové řezy s kávou – lahodný dezert lepší než v kavárně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 70 minut
Jan, 29. 09. 2025

Tento zákusek spojuje jemné ořechové těsto s krémem ochuceným kávou a polevou – výsledek vás překvapí svou bohatostí a chutí. Skvěle se hodí ke kávě, jako dezert pro návštěvu nebo když chcete udělat radost rodině.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s částí cukru na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
  • Smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a sůl. Jemně vmíchejte tuto suchou směs do žloutkové pěny a nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.
  • Těsto rozetřete na připravený plech a pečte 25–30 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  • Pro přípravu krému: V mléce rozmíchejte pudinkový prášek, kávu a vanilkový cukr. Vařte, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.
  • Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem na krémovo, poté postupně zašlehejte vychladlý pudink. Nakonec vmíchejte mleté ořechy a směs natřete na upečené těsto.
  • Na polevu: Čokoládu rozpusťte společně s máslem nad vodní lázní a rovnoměrně přelijte povrch řezu.
  • Dáte-li, nechte zákusek vychladnout v lednici, aby krém a čokoláda ztuhly, a až potom krájejte na kostky či proužky.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: přibližně 70 minut

  • Počet porcí: kolem 24 kusů

Závěr

Tyto ořechové řezy s kávou kombinují jemnost ořechového těsta s intenzitou kávového krému a bohatou čokoládovou polevou. Výsledkem je luxusní zákusek, který snadno předčí mnohé kavárenské verze. Pokud chcete experimentovat, přidejte do krému špetku skořice nebo kapku rumu pro zajímavější nádech. Tento recept se hodí jak na svátky, tak na všední dny, když chcete něco výjimečného.