Ořechové pudinkové řezy – univerzální dezert pro každou příležitost recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 21. 05. 2025

Tradiční ořechové řezy s krémem z pudinku a žloutků přinášejí vůni dřevem vytopeného domečku i chuť domácích vajec bez ohledu na roční období. Původně pečené na velikonoce, stanou se však skvělým zpestřením každého odpoledního posezení či svátečního stolu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a sůl. Přidejte studené máslo a prsty zpracujte do drobenky. Vmíchejte vejce a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
  • Pečení základny a ořechové vrstvy Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Těsto vyválejte na obdélník (cca 25 × 30 cm) a přeneste na plech vyložený papírem. Rovnoměrně posypte ořechy smíchanými s cukrem a lehce zatlačte. Pečte 12–15 minut do zlatova.
  • Pudinkový krém Mléko přiveďte k varu se 40 g cukru. V misce rozmíchejte žloutky, zbylý cukr a pudinkový prášek. K žloutkové směsi postupně přimíchejte trochu horkého mléka, vraťte vše do kastrůlku a na mírném ohni vařte, dokud krém nezhoustne. Nechte mírně vychladnout a vmíchejte máslo.
  • Sestavení řezů Teplý krém rozetřete na upečenou základnu. Řezy nechte nejprve vychladnout při pokojové teplotě, poté na 2 hodiny odpočinout v lednici.
  • Příprava polevy Prosejte moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu a horkou vodu, dokud nevznikne hladká tekutá konzistence. Polevu rozetřete na vychlazený krém a nechte zaschnout.
  • Krácení a servírování Nakrájejte na obdélníky přibližně 4 × 6 cm. Podávejte vychlazené nebo klidně ještě vlažné, kdy je krém máslem krásně vláčný.

Časová náročnost a počet porcí

  • Aktivní příprava: 45 min

  • Chlazení: 2,5 h

  • Porcí: 20 řezů

Závěr

Ořechové pudinkové řezy spojují křehké máslové těsto, bohatou vrstvičku voňavých ořechů a jemně nasládlý žloutkový krém s citronovou polevou. Tento dezert oceníte jak u rodinné večeře, tak při návštěvě přátel, a to bez ohledu na roční období. Jeho jednoduchá příprava a nadčasová chuť zaručují, že se ke stolu budete rád(a) vracet.