Ořechové kroužky – křehké a voňavé cukroví, které miluje celá rodina recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 24. 10. 2025

Tyto ořechové kroužky patří mezi nejoblíbenější sváteční cukroví. Jsou křehké, voňavé a díky máslovému těstu a praženým ořechům mají nezaměnitelnou chuť. Skvěle se hodí na vánoční stůl, k odpolední kávě nebo jako drobná sladkost k pohoštění.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte moučkový cukr, žloutek, máslo, vanilkové aroma, sůl a prášek do pečiva. Postupně přidejte prosátou mouku a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Odpočinutí těsta: Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 20 minut odpočívat v lednici, aby se lépe tvarovalo.
  • Tvarování kroužků: Na pomoučené ploše těsto rozválejte na tloušťku asi 7 mm. Vykrajujte kolečka a doprostřed každého udělejte malý otvor. Kroužky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte je ještě na 20 minut do lednice.
  • Ořechová ozdoba: Nasekané vlašské ořechy krátce opražte na suché pánvi – zvýrazní se jejich chuť i vůně. Kroužky potřete rozšlehaným žloutkem a posypte ořechy.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut, dokud kroužky nezezlátnou.
  • Servírování a skladování: Nechte cukroví vychladnout na mřížce. Skladujte v uzavřené dóze, kde vydrží křehké a voňavé několik dní.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 1 hodina

  • Aktivní příprava: 30 minut

  • Počet porcí: cca 40 kusů

Závěr

Ořechové kroužky jsou klasikou, která nikdy nezklame. Máslové těsto, jemná vanilková vůně a chuť pražených ořechů vytvářejí dokonale harmonický celek. Ať už je připravíte na Vánoce, oslavu nebo jen tak pro radost, mizí ze stolu rychleji, než stihnete napéct další várku.