Ořechové košíčky tak, jak je máme rádi! Naše oblíbené cukroví. recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 55 minut
Jan, 05. 02. 2025

Ořechové košíčky jsou jedním z nejoblíbenějších svátečních cukroví, které nechybí na žádném slavnostním stole. Tento recept, prověřený generacemi, spojuje křehké těsto, lahodný meruňkový džem a nadýchanou ořechovou náplň. Připravte si je i vy a vychutnejte si jejich dokonalou chuť!

Pro 16 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Postup přípravy

  • Příprava náplně: Nejprve vyšlehejte bílky s moučkovým cukrem do pevné pěny. Poté postupně přidejte mleté vlašské ořechy a lehce promíchejte. Náplň odložte bokem.
  • Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku s jedlou sodou. Přidejte žloutky, margarín, sádlo a podle potřeby zakysanou smetanu. Vypracujte hladké těsto, které by mělo konzistencí připomínat linecké těsto.
  • Vykrajování a plnění: Těsto vyválejte na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí větší sklenice vykrojte kolečka, která vložte do formiček na košíčky a pečlivě je přitlačte.
  • Plnění: Na dno každého košíčku dejte lžičku meruňkového džemu a poté ho překryjte vrstvou ořechové náplně.
  • Pečení: Košíčky pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 25 minut, dokud okraje nezezlátnou. Po upečení nechte mírně vychladnout – samy se pak uvolní z formiček.

Celková doba přípravy:

Příprava: 30 minut
Pečení: 25 minut
Celkem: přibližně 55 minut

Počet porcí:

🍪 Přibližně 40 košíčků

Závěr

Ořechové košíčky jsou tradiční české cukroví, které si získá každého svou křehkostí, sladkostí džemu a jemnou ořechovou náplní. Perfektně se hodí na Vánoce, rodinné oslavy nebo jen tak k šálku čaje. Upečte si je podle tohoto receptu a pochutnejte si na domácí klasice, která nikdy neomrzí!