Ořechové koláčky s jablky: Křehké pečivo s vůní skořice a domácí chutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 65 minut
Jan, 04. 06. 2025

Ořechové koláčky s jablky jsou ideální volbou pro všechny, kteří mají rádi klasické domácí pečivo. Kombinace šťavnatých jablek, křupavých vlašských ořechů a skořice vytváří podmanivou chuť, která vám připomene dětství u babičky. Tento recept je jednoduchý, ale výsledek působí jako z cukrárny – jemné, křehké a plné chuti.

Pro 16 porcí

Ingredience

Na náplň:

Na těsto:

Postup přípravy

  • Příprava náplně: Jablka vložte do pánve, přidejte cukr a za stálého míchání vařte na středním plameni, dokud se šťáva neodpaří. Přidejte skořici a nasekané ořechy, dobře promíchejte a nechte vychladnout.
  • Příprava těsta: Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přidejte olej, vejce, jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Postupně zapracujte mouku – vznikne měkké, nelepivé těsto.
  • Tvarování koláčků: Těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou vyválejte na pečicím papíře. Do středu rozprostřete náplň a přeložte těsto přes ni. Okraje lehce přitiskněte a rozkrájejte na menší koláčky, například na 8 stejných dílů.
  • Pečení: Přesuňte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20–25 minut dozlatova.
  • Servírování: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Skladujte v uzavřené dóze, aby zůstaly křehké.

Celková doba přípravy:

  • příprava: 30 minut

  • pečení: 25 minut

  • chlazení a manipulace: 10 minut

  • celkem: cca 65 minut

Počet porcí:

  • cca 16–20 koláčků (dle velikosti)

Závěr:

Tyto ořechové koláčky s jablky jsou skvělou volbou pro každou příležitost – ke kávě, na oslavu i jen tak pro radost. Díky jednoduchému těstu a voňavé náplni si je zamilujete na první sousto. Vyzkoušejte je a zjistíte, že chutnají stejně skvěle jako ty, které pekly naše babičky.