Orechové Izidor košíčky: tradiční ořechové cukroví plné lahodného krému a čokolády recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 120 minut
Jan, 10. 11. 2025

Tyto Izidor košíčky patří mezi tradiční ořechové cukroví, které se vyplatí mít v repertoáru nejen o Vánocích, ale kdykoliv, kdy chcete připravit něco opravdu výjimečného. Kombinace křehkého košíčku, ořechové náplně, čokoládového krému a polevy tvoří dokonale harmonický zákusek, který se rozplývá na jazyku.

Pro 20 porcí

Ingredience

Těsto:

Ořechová náplň:

Čokoládový krém:

Poleva:

Ještě potřebujeme:

Postup přípravy

  • Z mouky, cukru, vejce, citronové šťávy, mletých ořechů a studeného másla vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
  • Z těsta odebírejte malé kousky, vtlačte je do formiček na košíčky (netřeba vymazávat). Pečte v troubě na 180–190 °C přibližně 12–15 minut. Vyklopte a nechte vychladnout.
  • Na náplň svařte mleté ořechy s cukrem, horkým mlékem a rumem. Krátce povařte a nechte zchladnout.
  • Nad párou vyšlehejte vejce, cukr a kakao do husté pěny. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte kakaovou směs, dokud nevznikne jemný krém.
  • Košíčky uvnitř potřete džemem, dejte porci ořechové náplně a nechte krátce zchladit.
  • Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte čokoládový krém a vložte košíčky na další chladnutí.
  • Rozpusťte čokoládu s máslem a olejem. Zchlazené košíčky opatrně namáčejte krémem do čokolády a rychle vracejte zpět do lednice.
  • Nechejte dobře ztuhnout. Nejlepší jsou na druhý až třetí den.

Celková doba přípravy

2 hodiny + čas na chlazení

Počet porcí

cca 45–50 kusů

Závěr

Izidor košíčky jsou výjimečným dezertem, který si zaslouží trpělivost i preciznost. Výsledek je však bezkonkurenční. Recept je ideální na slavnostní chvíle, ale skvěle funguje i jako exkluzivní domácí cukroví, kterým vždy zapůsobíte. Vyplatí se připravit je s předstihem, protože odležením chutnají ještě lépe.