Opilý Izidor: Dezert, který si zamilujete na každou příležitost recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 120 minut
Jan, 24. 01. 2025

Opilý Izidor je zákusek plný chutí, který kombinuje kakaové těsto, jemný krém, ořechovou náplň a bohatou čokoládovou polevu. Je ideální volbou pro oslavy, rodinné posezení nebo sváteční příležitosti. Připravte si tento jednoduchý a přitom geniální dezert, který si zamiluje každý.

 

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na ořechovou náplň:

Na čokoládovou polevu:

Na ovocnou vrstvu:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme vejce a důkladně promícháme. Vmícháme mleté lískové ořechy, mouku, kakao a jedlou sodu. Těsto nalijeme do vymazaného plechu a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  • Příprava krému: V 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek, kakao, cukr a žloutky. Zbytek mléka přivedeme k varu, poté přidáme pudinkovou směs a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháme vychladlý kakaový krém.
  • Příprava ořechové náplně: Smícháme nasekané lískové ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr, mléko nebo rum a rumovou příchuť. Zahříváme na mírném ohni, dokud se směs nespojí, a necháme vychladnout.
  • Skládání zákusku: Na upečené těsto natřeme vrstvu džemu. Rovnoměrně rozetřeme ořechovou náplň a poté kakaový krém. Zákusek uložíme do lednice, aby krém ztuhl.
  • Příprava čokoládové polevy: Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a vymícháme dohladka. Polevu nalijeme na zákusek a necháme ztuhnout.
  • Ozdoba: Zákusek ozdobíme celými lískovými ořechy.

 

Celková doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 12–16

Opilý Izidor je dezertem, který v sobě spojuje bohatou čokoládovou chuť, krémovou jemnost a ořechovou dokonalost. Díky jednoduché přípravě a skvělé kombinaci chutí je ideálním zákuskem pro jakoukoli příležitost. Uchvátí vás i vaše hosty svou dokonalostí. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami, že už nikdy nebudete péct jinak!