Opera řezy: elegantní francouzský dezert s kávou a čokoládou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 27. 12. 2025

Opera řezy jsou ideální volbou pro slavnostní příležitosti, sváteční stůl nebo jako reprezentativní zákusek ke kávě.

Opera řezy patří mezi nejikoničtější dezerty francouzské cukrařiny. Tento luxusní zákusek je typický svou nízkou, precizně vrstvenou strukturou, kde se dokonale propojuje mandlový piškot Joconde, výrazná káva, jemný máslový krém a kvalitní hořká čokoláda. Přestože může působit složitě, při dodržení správného postupu vznikne dezert, který je chuťově vyvážený, elegantní a slavnostní.

Pro 12 porcí

Ingredience

Mandlový piškot (Biscuit Joconde):

Kávový sirup:

Kávový máslový krém:

Čokoládová ganache:

Čokoládová poleva (glazura):

Postup přípravy

  • Příprava mandlového piškotu: Mleté mandle, moučkový cukr a celá vejce vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny. Přisypte hladkou mouku a vmíchejte rozpuštěné máslo. V jiné míse vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem na pevný sníh a opatrně jej zapracujte do mandlové směsi. Těsto rovnoměrně rozetřete do velmi tenké vrstvy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C po dobu 8–10 minut. Po vychladnutí piškot rozřízněte na tři stejně velké obdélníky.
  • Kávový sirup: Kávu s cukrem krátce povařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte vychladnout a případně přidejte kávový likér.
  • Kávový máslový krém: Z vody a cukru uvařte sirup o teplotě 115–118 °C. Žloutky vyšlehejte do pěny a za stálého šlehání do nich tenkým pramínkem přilévejte horký sirup. Šlehejte, dokud směs nevychladne. Postupně přidávejte změklé máslo a nakonec vmíchejte kávový extrakt. Výsledkem musí být hladký, jemný krém.
  • Čokoládová ganache: Smetanu zahřejte téměř k varu a přelijte jí nasekanou čokoládu. Nechte chvíli stát, poté promíchejte do hladké, lesklé hmoty.
  • Čokoládová poleva: Čokoládu spolu s tukem rozpusťte ve vodní lázni do hladka. Poleva musí být tekutá a lesklá.
  • Sestavení řezů: Spodní plát piškotu potřete velmi tenkou vrstvou rozpuštěné čokolády a nechte zatuhnout. Otočte čokoládovou stranou dolů. Piškot důkladně pokapejte kávovým sirupem a rozetřete polovinu kávového máslového krému. Přikryjte druhým plátem piškotu, znovu pokapejte sirupem a rozetřete celou čokoládovou ganache. Položte třetí piškot, opět navlhčete sirupem a naneste zbytek kávového krému. Povrch musí být dokonale rovný. Dejte alespoň na 1 hodinu do chladničky.
  • Dokončení: Na ztuhlý krém nalijte vlažnou čokoládovou polevu a rozetřete ji jedním plynulým tahem. Po vychlazení krájejte nahřátým nožem na úhledné řezy.

Počet porcí

12 řezů

Celková doba přípravy

cca 2 hodiny + chlazení

(aktivní práce přibližně 90 minut)

Závěr receptu

Opera řezy jsou důkazem, že francouzská cukrařina staví na preciznosti, kvalitních surovinách a dokonalé rovnováze chutí. Kombinace kávy, čokolády a mandlí vytváří harmonický dezert, který zaujme nejen vzhledem, ale především chutí. Pokud hledáte reprezentativní zákusek s noblesou, opera řezy jsou sázkou na jistotu.