Nikdy bych nečekala, že jde naložit i tato zelenina, ale nakládaný lilek je zkrátka TOP! Jednoznačně doporučuji vyzkoušet! recept
- Snadné na přípravu
- 5 porcí
- 50 minut
Nikdy by vás nenapadlo nakládat lilek? Možná se budete divit, ale nakládaný lilek je jednou z nejlepších pikantních pochoutek, které můžete vyzkoušet. Tato intenzivní a chutná delikatesa je skvělou přílohou nebo předkrmem, který nadchne vaše chuťové buňky.
Pro 5 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Příprava lilku: Umyjte lilek a nakrájejte ho na proužky nebo kroužky o tloušťce cca 1 cm.
- Vaření lilku: Smíchejte vodu s octem v hrnci a přiveďte k varu. Přidejte nakrájený lilek a vařte ho přibližně 4 minuty, aby změkl, ale zůstal pevný.
- Chlazení a koření: Uvařený lilek nechte okapat na papírovém ručníku a nechte vychladnout. Posypte ho oreganem nebo jiným kořením dle chuti (můžete použít mátu nebo přidat chilli papričku pro ostřejší chuť).
- Nakládání: Nakládejte lilek do sterilizované nádoby a prokládejte ho na plátky nakrájeným česnekem. Nakonec zalijte vše olivovým olejem, promíchejte vidličkou, aby se odstranily vzduchové bubliny.
- Sterilizace: Uzavřete nádobu a ponořte ji do vroucí vody na 30 minut.
- Uložení: Skladujte na tmavém a chladném místě. Po několika dnech je lilek připraven ke konzumaci.