Nesmrtelný zmrzlinový krém jako za dob socialismu: chutná jako ruská zmrzlina! recept

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 20 minut
Jan, 08. 04. 2025

Pamatujete si chuť pravé ruské zmrzliny z dětství? Tento recept na domácí zmrzlinový krém vám ji připomene hned po prvním soustu. Krém je jemný, plný nostalgické chuti, krásně drží tvar a můžete ho použít do dortů, řezy, koláčů i jako rychlý základ na letní zmrzlinový sendvič mezi oplatky. A co je nejlepší? Je bez šlehačky a zcela bez umělých přísad.

Pro 10 porcí

Ingredience

volitelně: nasekaná bílá čokoláda nebo čerstvé ovoce

Postup přípravy

  • Nechte máslo změknout při pokojové teplotě.
  • V míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce, cukr, mouku a vanilin.
  • Přendejte směs do vodní lázně a vařte za stálého míchání, dokud nezhoustne. Dbejte na to, aby se nevytvořily hrudky.
  • Hotový krém stáhněte z ohně a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím vyšlehejte měkké máslo do pěny.
  • Spojte máslo s vychladlým krémem a důkladně prošlehejte, až vznikne hladká, jemná hmota.
  • Volitelně můžete přimíchat bílou čokoládu nebo čerstvé ovoce.
  • Hotový krém používejte na plnění dortů, zákusků, nebo ho namažte mezi dvě oplatky a dejte zamrazit – vznikne tak skvělá domácí „Ruská zmrzlina“.

⏱ Celková doba přípravy: cca 20 minut

🍽 Počet porcí: na jeden dort nebo 10–12 porcí

Závěr receptu

Tento krém je nejen retro klasikou, ale i univerzálním pomocníkem do moderní kuchyně. Skvěle drží tvar, má jemnou strukturu a chuťově překvapí i ty nejnáročnější mlsouny. Připravte si ho dopředu a mějte vždy po ruce krém, který zachrání každý dezert – od dortu po nepečené zákusky.