Nesmrtelný retro krém do vánočního cukroví: Tradiční a lahodný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 30 minut
Jan, 06. 03. 2025

Tento retro krém, který jsem se naučila připravovat ještě za bývalého režimu, je skvělým základem pro mnoho variant vánočního cukroví. Díky poctivému máslu a jemné textuře je ideální na slepované pečivo, vosí hnízda, plněné čokoládové trubičky, rolády či oříšky. Jakmile se naučíte připravovat tento krém, budete schopni vytvořit různé chutné variace, které potěší každého milovníka sladkého.

Pro 20 porcí

Ingredience

Základní máslový krém:

Čokoládový krém:

Ořechový krém:

Postup přípravy

  • Příprava základního máslového krému: Mléko rozmícháme s moukou a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 minutu, dokud směs nezhoustne, poté ji sundáme z plamene a necháme vychladnout. Vznikne hustá kaše. Změklé máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny, přidáme rum. Postupně a opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs, dokud vznikne hladký krém. Krém necháme v chladničce ztuhnout, aby se s ním lépe pracovalo při plnění cukroví.
  • Příprava čokoládového krému: Stejně jako u základního krému připravíme mléčnou směs (mléko s moukou). Změklé máslo vyšleháme s cukrem a rumem. K hotovému krému přidáme 50 g rozpuštěné čokolády (mléčné nebo hořké podle chuti). Necháme v chladničce ztuhnout a použijeme na plnění čokoládových cukrovinek.
  • Příprava ořechového krému: Pro tento variantní krém přidáme 5 lžic jemně mletých ořechů (vlašských, mandlí nebo lískových). Ořechy můžete přidat i do krému na poslední fázi míchání, případně je můžete použít jako ozdobu pro pečivo. Do krému můžete přidat i jiné ingredience podle chuti, např. kokos, čokoládové kousky nebo kandované ovoce.

Doba přípravy

  • Aktivní příprava: 30 minut
  • Chlazení: 2-3 hodiny

Počet porcí

  • 20-25 porcí (záleží na velikosti cukroví)

Závěr

Tento retro krém je základem pro mnoho vánočních pochoutek, které si oblíbí celá rodina. Můžete ho využít nejen na slepované pečivo, ale také jako náplň do trubiček, věnečků nebo ořechových košíčků. Každý typ krému má svůj osobitý charakter a umožňuje širokou škálu variací, které zpestří vaše vánoční cukroví. Ať už si vyberete klasický máslový krém, čokoládovou variantu, nebo ořechovou, tento recept je zárukou úspěchu!