Nepečený tvarohový dort s jahodami: lehký, svěží a bez trouby recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 0 minut
Jan, 26. 08. 2025

Nepečený tvarohový dort s jahodami z kakaových BeBe sušenek. Rychlý recept bez trouby, jemný krém, jahody a jahodové želé. Skvělý letní dezert.

Tenhle jahodový nepečený dort je letní klasika: křupavý kakaový základ z BeBe sušenek, nadýchaný tvarohovo-smetanový krém a šťavnaté jahody pod jemným želé. Žádné pečení, minimum nádobí a jistý úspěch u rodiny i návštěv. Ideální dezert ke kávě i na oslavy.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na sušenkový základ:

Na tvarohový krém:

Na vršek:

Postup přípravy

  • Základ: Sušenky rozmixujte do jemna. Máslo rozpusťte a vmíchejte do sušenkových drobků. Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, směs upěchujte do rovné vrstvy a dejte na 60 minut vychladit.
  • Želatina: Připravte dle návodu na obalu (plátky namočit a rozpustit, práškovou nabobtnat a zahřát). Nechte zchladnout na vlažno.
  • Krém: Tvaroh vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka. Smetanu ušlehejte do polotuha a stěrkou zapracujte do tvarohu. Vmíchejte citronovou šťávu. Za stálého míchání tenkým pramínkem přilijte vlažnou želatinu.
  • Plnění: Krém rozetřete na vychlazený sušenkový základ, povrch uhlaďte a dejte chladit minimálně 60–90 minut, aby krém zpevnil.
  • Jahody a želé: Jahody nakrájejte na plátky a rozložte na ztuhlý krém. Připravte jahodové dortové želé přesně podle návodu na obalu a po lehkém zchladnutí tenkou vrstvou přelijte jahody. Nechte v lednici ztuhnout alespoň 60 minut.
  • Servírování: Opatrně sejměte ráfek formy, dort krájejte ostrým nožem zahřátým v horké vodě a osušeným.

Počet porcí: 12

Celková doba přípravy: cca 3 hodiny (včetně tuhnutí)

Tipy:

  • Pro výraznější chuť přidejte do krému jemně nastrouhanou citronovou kůru.

  • Aby se jahody nehnuly, potřete je nejprve pár lžícemi želé, nechte pár minut chytit a až pak zalijte zbytkem.

  • Bezlepková varianta funguje se sušenkami bez lepku.

Závěr

Nepečený tvarohový dort s jahodami je osvědčená volba, když chcete rychlý, svěží a vizuálně efektní dezert bez zapínání trouby. Kakaový základ skvěle kontrastuje s lehkým krémem a ovocem, a díky želatině krásně drží i při přenášení. Připravte si ho den předem a užijte si dokonale proleželou chuť.