Nepečený mascarpone koláč s karamelem a piškoty recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 20 minut
Jan, 09. 09. 2025

Rychlý dezert bez pečení, který zvládnete za pár minut. Vrstvy kakaových sušenek, nadýchaný krém z mascarpone a šlehačky, uprostřed sametový kajmak (karamelizované kondenzované mléko) a na vrchu namočené cukrářské piškoty s čokoládovou polevou. Stačí dát přes noc vychladit a máte hotový slavnostní zákusek.

Pro 12 porcí

Ingredience

Krém:

Vrstvy a dokončení:

Postup přípravy

  • Krém Mascarpone promíchejte s moučkovým cukrem. Přilijte studenou smetanu a šlehejte do pevného krému. Nakonec vmíchejte stužovače. Varianta se želatinou: želatinu nasypte do studené vody, nechte 10 minut nabobtnat a opatrně zahřejte do rozpuštění (nevařit). Vmíchejte do malé části krému, poté zapracujte do zbytku.
  • První vrstvy Na dno formy vyskládejte těsně vedle sebe kakaové sušenky. Rozetřete polovinu krému a uhlaďte.
  • Karamelová vrstva Položte druhou vrstvu sušenek. Na ni rozetřete kajmak do rovnoměrné tenčí vrstvy. Uhlaďte.
  • Druhá vrstva krému Přikryjte třetí vrstvou sušenek a rozetřete zbytek krému do hladka.
  • Piškoty a poleva Piškoty krátce namočte v mléce a vyskládejte navrch. Čokoládu s mlékem pozvolna rozpusťte a koláč ozdobte proužky nebo tenkou vrstvou.
  • Chlazení a servírování Zakryjte a uložte do lednice nejlépe přes noc. Krájejte ostrým nožem na 12 porcí.

Celková doba přípravy 20 minut práce + chlazení přes noc (min. 6 hodin)

Počet porcí 12

Tipy a obměny

  • Kajmak lze nahradit slaným karamelem pro kontrast sladkého a slaného.

  • Do krému můžete přidat lžičku vanilkového extraktu.

  • Na spodní sušenkovou vrstvu lze lehce kápnout kávu nebo mléko s kapkou rumové tresti.

Závěr

Nepečený mascarpone koláč je ideální dezert na poslední chvíli. Bez zapínání trouby, s jistým řezydržením díky stuženému krému a s efektním karamelovým středem. Připravte den předem a podávejte vychlazené – odměnou vám bude hladký, krémový dezert, který chutná i vypadá jako z cukrárny.