Nejúžasnější vánočka od babičky recept
- Sředně těžká přípava
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek
- v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde.
- Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu.
- Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené.
- Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé.
- Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit.
- Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
- Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme.
- Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
- Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C.
- Pokud chceme, aby nám vánočka “nesjela”, vypomůžeme si špejlemi, viz. foto, ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek.
Podobné recepty
Další receptySkvělý domácí chléb s dokonalou kůrkou strčí do kapsy všechny kupované
pečivo
120 minut