Nejúžasnější recept na vánočku a velikonoční mazanec: Těsto podle vzácného rodinného receptu, chuť je nepopsatelná!
- Snadné na přípravu
- 12 porcí
- 120 minut
Toto těsto má nepopsatelně lahodnou chuť a je ideální nejen na vánočku, ale také na velikonoční mazanec a další dobroty.
Pro 12 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Z cukru, droždí a trochy teplého mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít (asi 10-15 minut).
- Zpracování těsta: Kvásek zapracujeme do mouky s 1 vejcem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou nebo máslem a troškou rumu. Přidáme citronovou kůru, špetku muškátového oříšku, sůl a nakonec rozinky namočené v rumu.
- Kynutí: Těsto zpracováváme, dokud se nelepí na stěny. V případě potřeby přisypáváme mouku (pokud je těsto řídké) nebo mléko (pokud je tuhé). Jakmile je těsto zpracované, necháme ho kynout.
- Tvarování vánočky: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, které dále rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Vytvoříme dlouhé válečky a postupně je propleteme (nejprve 4, poté 3 a nakonec 2 díly). Spletené části navrstvíme na sebe: základ z 4 copů, poté 3 a nakonec 2.
- Pečení: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme přibližně 45 minut při teplotě 150-160 °C. Pokud chceme, aby vánočka neklesla, zapíchněte do ní na několika místech špejle.
- Alternativy: Pokud si netroufáte na vysokou vánočku, můžete udělat dvě menší ze 3 copů, nebo dvě patra (spodek ze tří copů a vrch ze dvou copů). Těsto je také skvělé na velikonoční mazanec.