Nejlepší švestkový koláč: vláčný, skořicový a vždy se povede recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 75 minut
Jan, 11. 08. 2025

Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč se zakysanou smetanou a špetkou skořice. Přehledné ingredience, postup krok za krokem, celková doba přípravy a počet porcí.

Tenhle švestkový koláč je typ „upeč jednou a chce ho každý“. Díky zakysané smetaně je těsto jemné a vláčné, skořice krásně provoní kuchyni a šťavnaté švestky dodají koláči přesně tu správnou kyselkavost. Hodí se na víkendové pečení i jako rychlá sladká tečka k odpolední kávě.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava ovoce a formy Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Mražené nechte lehce povolit.
  • Vaječná pěna Vejce vyšlehejte s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
  • Mokré suroviny Změklé máslo utřete se zakysanou smetanou a vmíchejte do vaječné pěny (případně přidejte rum či citronovou kůru).
  • Sypké suroviny Mouku prosijte s práškem do pečiva a skořicí. V několika dávkách zapracujte do těsta, aby bylo hladké a kompaktní.
  • Ovoce do těsta Zlehka vmíchejte polovinu švestek do těsta. Zbytek si nechte na povrch.
  • Pečení Těsto rozetřete do formy, navrch rozložte zbývající švestky řezem nahoru. Pečte 40–45 minut (podle výšky těsta), až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá. Nechte 10–15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte. Lze lehce pocukrovat.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 15 minut

  • Pečení: 40–45 minut

  • Chlazení: 15 minut

  • Celkem: cca 1 hodina 10–15 minut

Počet porcí

10–12 porcí

Závěr

Vláčné těsto, skořice a poctivá porce švestek – recept, který stojí za zopakování. Koláč chutná skvěle ještě vlažný i druhý den. Pro svátečnější verzi přidejte na povrch hrubou drobenku nebo hrst plátků mandlí.