Nejlepší recept na sladké nadýchané rohlíčky s džemem a polevou

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 30 minut
Jan, 12. 06. 2025

Hledáte recept na jemné a nadýchané sladké pečivo, které potěší každého u snídaně i ke kávě? Tyto domácí sladké rohlíčky plněné džemem a přelité cukrovou polevou jsou přesně to, co potřebujete. Vláčné, voňavé a zlatavé, připravené z poctivého kynutého těsta.

Pro 16 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta Droždí rozdrobte a smíchejte s cukrem, dokud nevznikne kašovitá hmota. V míse vyšlehejte smetanu, žloutky, vejce, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Přidejte prosátou mouku, špetku soli a kvásek. Vypracujte hladké těsto. Nakonec zapracujte rozpuštěné máslo. Zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu.
  • Tvarování rohlíčků Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na kruh o průměru cca 32 cm a rozkrájejte na 8 trojúhelníků. Na širší stranu dejte lžičku džemu a smotejte do tvaru rohlíčku (croissantu).
  • Druhé kynutí a pečení Rohlíčky přeneste na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.
  • Poleva a finální úprava Smíchejte moučkový cukr s horkou vodou a vymíchejte hladkou polevu. Jakmile rohlíčky vychladnou, potřete je polevou a nechte zaschnout.

Celková doba přípravy

30 minut příprava + 1,5 hodiny kynutí + 20 minut pečení = cca 2 hodiny 20 minut

Počet porcí

16 ks sladkých rohlíčků

Závěr receptu

Sladké rohlíčky z kynutého těsta jsou poctivým domácím pečivem, které vás vrátí do dětství. Vláčné těsto, ovocná náplň a jemná cukrová poleva vytvářejí dokonalou kombinaci, kterou ocení každý milovník sladkého. Skvěle se hodí ke kávě, na snídani i jako pohoštění pro návštěvu. Vyzkoušejte je s různými druhy džemů a uvidíte, jak rychle zmizí ze stolu.

Rychlé tvarohové koláčky ke kafíčku

chuťovky
60 minut
0
(0)
30. 05. 2025 Jan