Nejlepší palačinky: netrhají se a zůstávají dlouho měkké recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 60 minut
Jan, 13. 08. 2025

Ověřený recept na tenké a pružné palačinky, které se netrhají a zůstávají dlouho čerstvé. Přesné suroviny, postup, časy a počet porcí. Tipy na náplně i konzistenci těsta.

Tenké, hebké a bez trhání – přesně takové mají být domácí palačinky. Tajemství je v jednoduchém těstě, krátkém odpočinku a dobře rozpálené pánvi s minimem tuku. Podle chuti je naplníte džemem, tvarohem nebo čokoládou a máte hotovou snídani, svačinu i bleskový dezert.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Těsto dohladka Do mísy dejte mléko, vejce a promíchejte. Přisypte mouku, sůl a cukr a vyšlehejte do hladké směsi bez hrudek. Vmíchejte ocet a olej. Podle potřeby přidejte trochu vody – těsto má být tekuté jako smetana ke šlehání.
  • Odpočinek Těsto nechte 30 minut stát při pokojové teplotě (lepek povolí a palačinky se nebudou trhat).
  • Smažení Pánev dobře rozpalte, potřete tenkou vrstvou oleje (stačí štětečkem nebo ubrouskem). Nalijte sběračku těsta, rychlým kroužením rozlijte do tenké vrstvy a smažte 1–2 minuty. Otočte a dopečte ještě 30–60 sekund dozlatova. Postup opakujte; pánev vždy jen lehce potřete olejem.
  • Podávání Plňte džemem/povidly, tvarohem s cukrem a vanilkou, čokoládovým krémem, ovocem či ořechy. Zaviňte nebo složte do čtvrtin.

Tipy k úspěchu: První palačinka je „testovací“ – podle ní případně zřeďte nebo zhoustněte těsto. Pokud se trhá, je těsto husté málo nebo je pánev málo rozehřátá.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 10 minut

  • Odpočinek těsta: 30 minut

  • Smažení: 20–25 minut

  • Celkem: cca 1 hodina

Počet porcí

10–12 palačinek (4–6 porcí podle chuti)

Závěr

Tento jednoduchý základ dává palačinky, které jsou tenké, pružné a dobře drží náplň. Díky odpočinku těsta a správně rozpálené pánvi se netrhají a vydrží měkké i později. Připravte si dvojnásobnou dávku – mizí rychleji, než stihnete smažit.