Nejlepší Mozzarella, jakou jste kdy jedli hotová za hodinu recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 2 porce
  • 0 minut
Tomáš, 12. 06. 2024

Pro 2 porce

Ingredience

Postup přípravy

    1. Kyselinu citrónovou rozpustíte v jedné čtvrtině sklenky s vodou a ve druhé sklence si v stejném množství vody rozpustíte rostlinné syřidlo.
    2. Dále nalijte mléko do hrnce a v mírně rozehřátém mléce promíchejte směs z kyseliny citrónové.
    3. Mléko pomalu míchejte přibližně při teplotě 30 ° C. Vůbec se nelekejte, když se vám začne mléko srážet.
    4. Dalším krokem bude přidání rostlinného syřidla. Když mléko dosáhne teploty 40 ° C, hrnec přikryjete a nechte ho odpočívat po dobu 5 minut.
    5. Zatímco čekáte, můžete si připravit další hrnec s vodou, kterou přivedete k teplotě kolem 90 ° C. Všechny teploty kromě vody, můžete změřit běžným teploměrem. V hrnci už můžete vidět, jak se syrovátka začala oddělovat. Pokud má však stále nažloutlou barvu, nechte ho ještě chvíli stát.
    6. Až bude mít sýr mléčnou barvu, můžete jej scedit například pomocí sítka.
    7. Scezený sýr v cedníku se umístí do druhého hrnce s vodou, která by měla mít teplotu kolem 60 ° C, a necháte ho tam odpočívat po dobu pěti minut.
    8. Po pěti minutách sýr překlopíme na dřevěnou destičku. Dávejte si však pozor, stále bude horký.
    9. Až trošku vychladne, mírně ho osolte a promíchejte.
    10. Bude to vypadat jako hnětení těsta, sýr se však stáhne a vznikne z něj lesklá hromádka, jako na obrázku.
    11. Sýr můžete následně vytvarovat do kuliček nebo si ho nechte v celku.