Nejlepší, měkoučký a šťavnatý makový koláč s jablky – jednoduchý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 27. 01. 2025

Tento makový koláč s jablky je dokonalým spojením jemného těsta, šťavnatých jablek a bohaté chuti máku. Ideální na rodinné oslavy nebo jako sladká pochoutka k odpolední kávě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Maková směs:

Těsto:

Jablka:

Sníh:

Poleva:

Postup přípravy

  • Připravte makovou směs: Mletý mák zalijte horkým mlékem, důkladně promíchejte a nechte vychladnout, aby mléko mak úplně vsákl.
  • Vyšlehejte těsto: Máslo šlehejte s cukrem asi 4 minuty, dokud nezískáte nadýchanou směs. Postupně přidávejte žloutky a šlehejte, dokud nebude směs světlá a krémová. Poté přimíchejte krupici smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta přidejte vychladlý mák, pomerančovou kůru, nasekané ořechy a mandlové aroma.
  • Připravte jablka a sníh: Oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh.
  • Dokončete těsto: Do připraveného těsta vmíchejte nastrouhaná jablka a nakonec opatrně zapracujte sníh.
  • Pečení: Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez ventilátoru) asi 1 hodinu.
  • Poleva: Mléčnou čokoládu zalijte horkou šlehačkou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Upečený koláč přelijte čokoládovou polevou a posypte ořechy.

 

Doba přípravy

  • Aktivní příprava: 30 minut
  • Pečení: 60 minut
  • Celková doba: 1 hodina a 30 minut

Počet porcí

12 porcí

Závěr

Tento makový koláč s jablky zaujme svou jemnou konzistencí, šťavnatostí a skvělou chutí máku v kombinaci s jablky. Čokoládová poleva s posypanými ořechy dodává koláči dokonalý finiš. Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se sami, že je opravdu nejlepší volbou pro každou příležitost.