Nejlepší makový závin s velkým množstvím nádivky! Nikdy se ho neumíme dojíst recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 200 minut
Jan, 21. 01. 2025

Makový závin je klasikou, která nikdy neomrzí. Tento recept je zárukou lahodného dezertu plného náplně, která vás doslova pohladí na duši. Naučte se připravit tento oblíbený moučník tak, aby byl dokonalý.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V hrnci zahřejte mléko a máslo, dokud se máslo nerozpustí. Směs nechte lehce vychladnout. Do vlažné směsi přidejte lžičku cukru a droždí, dobře promíchejte a nechte 10 minut odpočinout. Poté postupně přisypávejte mouku, cukr a špetku soli. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
  • Příprava náplně Mak smíchejte s cukrem, zalijte horkým mlékem a důkladně promíchejte. Nechte směs vychladnout, poté přidejte nastrouhanou citronovou kůru a znovu promíchejte.
  • Tvarování závinu Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tenký obdélník. Rovnoměrně rozetřete makovou náplň a těsto opatrně srolujte. Závin nechte 20–30 minut odpočívat na teplém místě.
  • Pečení Rozšlehejte žloutek s trochou mléka a potřete povrch závinu. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut, dokud není závin krásně zlatavý.

Tipy na podávání

Makový závin chutná skvěle samotný, ale ještě lépe s šálkem dobré kávy nebo čaje.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a náplně: 1 hodina 20 minut
  • Kynutí: 1 hodina 30 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celkem: 3 hodiny 20 minut

Počet porcí

  • Recept vystačí na 8–10 porcí.

Vyzkoušejte tento recept a užijte si chuť tradičního makového závinu, který potěší celou rodinu. Dobrou chuť!