Nejlepší makové řezy, které mě naučila moje babička recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 85 minut
Tomáš, 04. 11. 2024

Recept na tyto makové řezy mám od své babičky, která byla skvělou kuchařkou. Její dobroty byly vyhlášené a výborné makové řezy připravuji doma často. Po každém pečení se po nich jen zapráší!

Pokud i vy máte rádi mák a odoláváte sladkostem, pak je tento recept určen právě vám. S jeho pomocí připravíte ty nejlepší makové řezy na světě, které potěší každého.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Utření smetany: Zakysanou smetanu utřete se žloutky. Příprava sněhu: Z bílků vyšlehejte sníh. Míchání ingrediencí: V misce smíchejte prosáté oba dva druhy mouky, prášek do pečiva, 150 g cukru, 150 g rozpuštěného másla, mléko a vypracujte hladké těsto. Zapracování sněhu: Do těsta pomalu zapracujte sníh.
  • Odpočinek těsta: Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte do potravinářské folie a dejte do ledničky na 30 minut.
  • Příprava náplně: Náplň: Mák smíchejte se 100 g másla, vanilkovým cukrem, kůrou z jednoho citronu a vše dobře promíchejte.
  • Tvarování a pečení: Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na pomoučeném vále na plát velikostně odpovídající rozměrům vašeho plechu. Skládání: První plát těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a navrstvěte na něj náplň. Přikryjte druhým plátem těsta a vrch propíchejte vidličkou. Pečení: Plech s těstem a náplní vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C cca 10 minut. Poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 15 minut, dokud vrch nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.

Závěr

Věřím, že vám makové řezy zachutnají stejně jako chutnají mě! Dobrou chuť!