Nejlepší jablečný koláč se sněhovou peřinou: tradiční recept plný chuti

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 22. 01. 2025

Tento jablečný koláč se sněhovou peřinou si zamilujete! Kombinace křehkého těsta, voňavé jablečné náplně a nadýchaného bílkového sněhu vytvoří dezert, který si oblíbí celá rodina. Perfektní na oslavy nebo jako sladká tečka ke kávě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na jablečnou náplň:

Na sněhovou vrstvu:

Postup přípravy

  • Příprava jablečné náplně: Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vložte je do hrnce, přidejte cukr, máslo a skořici. Na mírném plameni poduste, dokud nepustí šťávu. Tu slijte a nechte vychladnout. Rozmíchejte ve šťávě kukuřičný škrob, vraťte ho k jablkům a za stálého míchání vytvořte hustou kaši.
  • Příprava těsta: Vyšlehejte máslo se solí a cukrem do pěny. Přidejte žloutky a vanilkovou esenci. Poté vmíchejte jogurt, prášek do pečiva a sodu. Nakonec postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne pevné těsto. Těsto rozprostřete prsty na dno máslem vymazaného plechu o velikosti cca 23 x 40 cm. Předpečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
  • Vrstvení koláče: Na předpečené těsto rovnoměrně rozetřete teplou jablečnou náplň a vraťte do trouby na dalších 10 minut.
  • Příprava sněhu: Vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny, postupně přidávejte moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Ušlehejte tuhý sníh.
  • Dokončení: Na jablečnou vrstvu rozetřete bílkový sníh. Povrch můžete ozdobit vzory vidličkou. Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 10 minut. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout a poté nakrájejte na porce.

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Počet porcí: 12

Tento jablečný koláč se sněhovou peřinou je ideální volbou, když chcete oslnit rodinu nebo hosty. Křehké těsto, sladká jablečná náplň a jemný sněhový povrch tvoří dokonalou kombinaci. Zkuste ho a nebudete litovat!