Nejlepší domácí jablečný koláč z hrnku – Užije si ho celá rodina i přátelé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 10 minut
Jan, 15. 09. 2025

Rychlý, voňavý a bez zbytečné práce. Hrníčkový jablečný koláč upečete přímo v hrncích nebo zapékacích mističkách a podávat ho můžete ještě teplý ke kávě či čaji. Těsto je vláčné díky jablkům a skořici, zvládne ho i začátečník.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Hrnky nebo zapékací mističky lehce vymažte a vysypejte moukou.
  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky.
  • Těsto připravte v míse smícháním mouky, cukru, skořice, prášku do pečiva a špetky soli. Přidejte vejce, olej a mléko a míchejte do hladka. Vpracujte jablka.
  • Plnění rozdělte těsto do připravených hrnků zhruba do tří čtvrtin jejich výšky. Můžete posypat třtinovým cukrem či mandlemi.
  • Pečte 20–25 minut do zlatova. Upečení ověřte špejlí – po vytažení má být suchá.
  • Podávejte teplé či vychladlé. Před servírováním můžete poprášit moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy: 10 minut příprava + 20–25 minut pečení

Počet porcí: 6

Tipy a obměny

  • Část cukru nahraďte třtinovým pro karamelovější chuť.

  • Přidejte hrst rozinek namočených v rumu nebo nasekané vlašské ořechy.

  • Pro jemnější strukturu vyměňte polovinu polohrubé mouky za hladkou.

  • Chcete dezert do jedné formy? Nalijte těsto do menšího pekáčku a pečte 22–28 minut.

Závěr

Hrníčkový jablečný koláč je ideální, když chcete mít během chvíle hotový voňavý dezert pro celou rodinu. Minimum nádobí, suroviny ze spíže a spolehlivý výsledek, ke kterému se budete rádi vracet.