Nejlepší chleba z hrnku. Je zcela jednoduchý a netřeba ho vůbec mísit. recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 55 minut
Tomáš, 23. 10. 2024

Chleba z hrnku je oblíbený pro svou jednoduchost a skvělou chuť. Nemusíte ho vůbec míchat, stačí pouze nechat těsto kynout, poté ho vložit do hrnce a upéct. Tento recept vám zaručí krásně křupavou kůrku a měkkou střídku. Navíc je ideální pro ty, kteří nechtějí trávit hodiny přípravou.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do misky dejte všechny suché ingredience: mouku, droždí, sůl a případná semínka. Zamíchejte. Přidejte vlažnou vodu a těsto znovu jemně promíchejte. Není třeba hníst, těsto bude poměrně tekuté. Zakryjte misku potravinovou fólií a nechte těsto kynout při pokojové teplotě 12 hodin (nejlépe přes noc).
  • Příprava bochníku: Po kynutí těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a jemně ho přeložte do tvaru bochníku. Nechte bochník odpočívat dalších 60 minut.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 230 °C a vložte do ní litinový hrnec (nebo hrnec z jenského skla s víkem) na půl hodiny, aby se dobře prohřál. Jakmile je hrnec dostatečně horký, opatrně do něj přendejte nakynuté těsto na pečicím papíře, zakryjte víkem a pečte 30 minut. Poté odstraňte víko a pečte dalších 20 minut, aby se vytvořila krásně křupavá kůrka.
  • Dokončení: Upečený chleba opatrně vyklopte z hrnce a jemně potřete studenou vodou, aby získal lesk.

Tento domácí chleba z hrnku vás nadchne svou jednoduchostí i chutí. Nemusíte se trápit dlouhým mísením a díky hrnci získá bochník krásně křupavou kůrku. Dobrou chuť!