Nejjednodušší medové řezy podle starodávného receptu: vždy se povedou

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 11. 09. 2025

Tradiční medové řezy s lehkým máslovým krémem a čokoládovou polevou patří k zákuskům, které „voní po dětství“. Těsto se krátce nahřívá, aby soda zareagovala a pláty po upečení zůstaly křehké, ale přitom pevné. Z dvou velkých plátů vzniknou po rozkrojení čtyři patra, mezi která rozetřete jemný krém.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Poleva:

Postup přípravy

  • Základ těsta na mírném ohni Do rendlíku dejte vejce, cukr, sodu, tuk, mléko a med. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až směs zhoustne a soda přestane pěnit. Odstavte.
  • Zadělání a rozdělení Vmíchejte prosátou mouku s kakaem a vypracujte hladké, ještě teplé těsto. Rozdělte na 2 stejné části.
  • Válení a pečení Každý díl vyválejte na velikost plechu. Pomocí válečku přeneste na obrácenou stranu plechu vyloženou pečicím papírem. Ořízněte do roviny. Pečte při 180 °C 5–8 minut do světle zlaté barvy. Upečený plát stáhněte na lehce navlhčenou utěrku a nechte vychladnout. Stejně upečte druhý plát. Každý vychladlý plát podélně rozřízněte napůl – získáte 4 tenké pláty.
  • Krém jako „pudink“ Z mléka, hladké mouky, krupicového a vanilkového cukru uvařte na mírném ohni hustý krém (konzistence pudinku). Překryjte fólií na dotek a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašlehejte studený „pudink“. Krém rozdělte na 3 stejné díly.
  • Sestavení Na první plát rozetřete 1 díl krému, přiklopte druhým plátem a jemně přitlačte. Stejně naneste druhou i třetí vrstvu krému a zakončete čtvrtým plátem. Zatěžkejte prkénkem a dejte na 30 minut chladit.
  • Čokoládová poleva Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte olej a nechte krátce zchladnout, aby nebyla příliš řídká. Rovnoměrně rozetřete na povrch řezů. Nechte v lednici minimálně 1 hodinu ztuhnout.
  • Krájení a podávání Krájejte ostrým, nahřátým nožem na řezy. Uchovávejte v chladu, ideálně přes noc – pláty zvláční a řezy se budou perfektně krájet.

Celková doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 12 porcí

Tipy pro jistý výsledek

  • Těsto válejte vlažné – studené by praskalo.

  • Krém se nesrazí, když budou máslo i pudink stejně chladné.

  • Pláty pečte jen do světla; tmavé okraje by byly křehké a lámaly se.

  • Pro jemnější chuť můžete do krému přidat lžičku rumu nebo vanilkového extraktu.

Závěr

Medové řezy podle starodávného postupu jsou sázkou na jistotu. Krátce pečené tenké pláty, jednoduchý máslový krém a lesklá čokoláda vytvoří klasiku, která chutná druhý den ještě lépe. Uložte si recept mezi „rodinné stálice“ – hodí se na svátky, oslavy i jen tak ke kávě.