Celková doba přípravy: 2–3 hodiny
Počet porcí: cca 25 klobás
Tipy pro jistý výsledek
-
Pokud se při plnění vytvoří bubliny, propíchněte je jehlou a vzduch vytlačte.
-
Cítíte-li málo soli, přidejte 2–3 g na 1 kg směsi a znovu promíchejte (vždy raději ochutnejte kousek zkušebně opečený na pánvi).
-
Na výraznější vůni lze přidat špetku majoránky nebo kmínu; držte se však střídmosti, aby vynikl česnek a paprika.
-
Při pečení v troubě klaďte klobásy na mřížku nad plech – přebytečný tuk odkape a povrch bude hezky křupavý.
Závěr
Domácí klobása podle vesnického receptu je o poctivém zpracování masa a trpělivosti. Důkladné hnětení, odležení přes noc a kontrola teploty při tepelné úpravě zaručí šťavnatý a chuťově vyvážený výsledek. Připravte si várku do zásoby – část můžete zamrazit nebo po tepelné úpravě uložit do lednice na rychlé rodinné večeře.