Nebeský koláč s višněmi, kokosovým korpusem a čokoládovou polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 35 minut
Jan, 16. 09. 2025

Jemný jako obláček, svěží a přitom krásně krémový. Tento „nebeský“ koláč stojí na lehoučkém bílkovém korpusu s kokosem, šťavnaté višňové vrstvě, nadýchaném vanilkovém krému a lesklé čokoládové polevě. Ideální dezert na oslavy i víkendové mlsání.

Pro 16 porcí

Ingredience

Korpus:

Višňová vrstva:

Vanilkový krém:

Čokoládová poleva:

Postup přípravy

  • Korpus Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně zašlehejte cukr. Na nejnižších otáčkách vmíchejte mouku a kokos. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut do lehkého zrůžovění. Nechte vychladnout.
  • Višňová vrstva Višně sceďte, šťávu si ponechte. V části šťávy rozmíchejte pudinkový prášek a cukr, zbytek přiveďte k varu. Vmíchejte rozmíchaný pudink a krátce provařte do zhoustnutí. Přidejte višně, promíchejte, nechte pár minut zchladnout a rozetřete na vychladlý korpus.
  • Vanilkový krém Z mléka, cukru a 2 pudinků uvařte hustý pudink, zcela vychlaďte (povrch zakryjte fólií). Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně ji zapracujte do studeného pudinku. Krém rovnoměrně rozetřete na višňovou vrstvu.
  • Čokoládová poleva Čokoládu s máslem pomalu rozpusťte ve vodní lázni nebo na velmi mírném ohni dohladka. Vlažnou polevu nalijte na krém, rozetřete a koláč dejte minimálně na 3 hodiny (lépe přes noc) vychladit a ztuhnout.

Doba přípravy 35 minut práce + 25 minut tepelně

Chlazení a tuhnutí min. 3 hodiny

Počet porcí: 16 

Servírování a tipy

  • Krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě a utřeným do sucha – řezy budou čisté.

  • Pro slavnostní vzhled můžete povrch dozdobit strouhanou čokoládou nebo hoblinkami.

  • Višně lze nahradit třešněmi či rybízem, šťávu vždy použijte na uvaření pudinku – vrstva bude krásně držet.

Závěr

Nebeský koláč kombinuje lehký kokosový korpus, šťavnaté ovoce a sametový krém pod čokoládovým nebem. Připravte ho den před podáváním, aby se chutě prolnuly – odměnou vám budou dokonalé řezy a spokojené talíře. Dezert, po kterém se u stolu jen zapráší.