Nadýchaný krémeš z listového těsta a vanilkového pudinku – Lahodný dezert pro každou příležitost recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 45 minut
Jan, 01. 04. 2025

Pokud máte rádi krémové dezerty, tento nadýchaný krémeš je přesně to, co hledáte. Kombinace křupavého listového těsta a jemného vanilkového krému vytvoří neodolatelný zážitek pro vaše chuťové pohárky. Ačkoli příprava může být trochu náročnější, výsledek rozhodně stojí za to! Tento dezert je ideální pro rodinné oslavy, svátky nebo prostě pro chvíle, kdy chcete někoho překvapit lahodnou pochoutkou.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Plech otočte dnem vzhůru a položte na něj listové těsto s pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200°C po dobu 10 minut. Stejně postupujte i s druhým plátem těsta, který nakrájíte na 24 čtverců a upečete.
  • Příprava pudinkové směsi: V hrnci ohřejte 3/4 objemu mléka. V hlubokých miskách oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Přidejte zbytek mléka a dobře utřete do hladka.
  • Příprava želatiny: Do misky přidejte želatinu, zalijte ji vodou a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte ji nabobtnat asi 10 minut.
  • Vaření krému: Uvařené mléko stáhněte z ohně a za neustálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Vařte, dokud krém nezhoustne. Do nabobtnané želatiny přidejte trochu horkého krému, promíchejte a celou směs nalijte zpět do hrnce s krémem. Důkladně promíchejte.
  • Finalizace krému: Nechte krém vychladnout. Mezitím vyšlehejte z bílků tuhou pěnu. Jakmile krém vychladne, přelijte ho do větší mísy a postupně přidávejte šlehanou pěnu z bílků. Jemně promíchejte. Pokud chcete, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru pro lepší chuť.
  • Sestavení koláče: Na dno skleněné formy vložte první plát těsta, potřete ho připraveným krémem a zakryjte ho upečenými čtverci těsta. Koláč přiklopte pečícím papírem a nechte odležet přes noc v chladničce.
  • Dokončení a servírování: Po vyjmutí z chladničky posypejte dezert moučkovým cukrem a můžete začít servírovat. Krémeš je ideální jako dezert na oslavy, ale i na běžné rodinné sešlosti.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta a pudinku: 45 minut

  • Chlazení: přes noc

  • Celková doba: 1 den (příprava + chlazení)

Počet porcí:

8–10 porcí

Závěr:

Nadýchaný krémeš je skvostným dezertem, který se hodí na každou příležitost. Ačkoli jeho příprava může zabrat nějaký čas, výsledek je naprosto lahodný a rozhodně stojí za tu námahu. Pokud máte rádi kombinaci křupavého těsta a jemného krému, tento recept je pro vás ideální. Krémeš bude jistě patřit mezi vaše oblíbené dezerty!