Nadýchané sladké buchtičky z půl kila mouky – více než 20 kusů za pár korun recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 120 minut
Jan, 18. 06. 2025

Chcete upéct měkké a vláčné buchtičky, které se krásně odtrhávají a voní po másle? Labdabukta je maďarská klasika, kterou zvládne každý. Z pouhého půl kila mouky připravíte více než 20 kusů, a to bez zbytečných výdajů. Skvělé na snídani, ke kávě nebo jako sladká svačina.

Pro 10 porcí

Ingredience

Náplň dle chuti:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte stát 10 minut, dokud kvásek nevzejde.
  • Těsto Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
  • Tvarování a plnění Z vykynutého těsta oddělujte malé kusy, rozplácněte je v dlani, naplňte marmeládou nebo tvarohem a pečlivě uzavřete. Tvarujte do kuliček.
  • Uložení do formy Formu (kulatou dortovou nebo klasický plech) vymažte máslem. Kuličky skládejte těsně vedle sebe. Nechte ještě 25 minut dokynout. Před pečením potřete rozpuštěným máslem.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Pro extra vláčnost vložte do trouby misku s horkou vodou – pára pomůže těstu zůstat nadýchané.

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (včetně kynutí)

Počet porcí: 20–24 buchtiček

Závěr receptu

Labdabukta je skvělým důkazem toho, že i z jednoduchých surovin můžete připravit poctivé domácí pečivo pro celou rodinu. Tyto buchtičky chutnají výtečně ještě teplé, ale i druhý den zůstávají měkké a vláčné. Pokud je potřete máslem s medem nebo jemně pocukrujete, budou ještě voňavější a lahodnější.