Nadýchané šátečky z kynutého těsta s úžasně vláčnou chutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 08. 10. 2025

Tyto nadýchané šátečky z kynutého těsta jsou ideální volbou pro sváteční snídani nebo nedělní pohoštění. Mají jemnou, vláčnou strukturu, rozplývají se na jazyku a díky jednoduché smetanové náplni chutnají doslova božsky. Výhodou je, že zůstávají měkké i druhý den, takže si je můžete připravit s předstihem.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru připravte kvásek. Jakmile vzejde, smíchejte ho s moukou, zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí, vejci, mlékem a rozpuštěnou Herou. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout na teplém místě asi 45 minut.
  • Příprava náplně: V míse smíchejte zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr. Podle chuti můžete přidat rozinky, nasekané ořechy nebo mandle.
  • Tvarování šátečků: Vykynuté těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm. Pomocí rádýlka nebo nože vykrájejte čtverce. Doprostřed každého dejte trochu smetanové náplně a spojte protilehlé rohy k sobě.
  • Pečení: Šátečky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.

Čas přípravy a počet porcí

  • Aktivní práce: 30 minut

  • Kynutí: 45 minut

  • Pečení: 25 minut

  • Celková doba: přibližně 1 hodina 40 minut

  • Počet porcí: 12

Závěr

Tyto domácí kynuté šátečky jsou důkazem, že i z jednoduchých surovin lze vykouzlit neodolatelné pečivo. Vláčné, nadýchané a jemně voňavé – chutnají skvěle samotné i s kávou nebo čajem. Díky smetanové náplni zůstávají měkké i druhý den, takže jsou ideální na sváteční stůl nebo jako pohoštění pro hosty. Vyzkoušejte je a přesvědčte se sami, že po nich nezůstane ani drobek.