Nadýchané ořechové rolky s krémem z vlašských ořechů: jemný domácí dezert pro každou příležitost recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 14 porcí
  • 90 minut
Jan, 16. 04. 2025

Chutné, jemné a příjemně voňavé – přesně takové jsou nadýchané ořechové rolky, které si zamiluje celá rodina. Tento recept kombinuje máslové těsto se svěžím krémem z vlašských ořechů, doplněným jemným nádechem citronové kůry. Rolky jsou ideální jako pohoštění ke kávě, na sváteční stůl nebo jen tak – když máte chuť na něco sladkého.

Pro 14 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na ořechový krém:

Na dokončení:

cukrový roztok: 1 lžíce cukru + pár kapek teplé vody

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme smetanový sýr a citronovou kůru, vše dobře promícháme. Poté postupně zapracujeme mouku se špetkou soli a vypracujeme hladké, pružné těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme 30 minut odležet v lednici.
  • Příprava náplně V misce promícháme bílky s cukrem (stačí jen lehce vidličkou). Přidáme mleté ořechy a vanilkový cukr. Vzniklou směs rozdělíme na malé válečky – budou sloužit jako náplň do rolí.
  • Tvarování rolí Těsto vyválíme na plát silný 2–3 mm. Pomocí skleničky nebo vykrajovátka vytvoříme kolečka. Na každé položíme ořechový váleček, těsto přehneme z obou stran a lehce přitlačíme. Vidličkou vytvoříme na vrchní části charakteristické pásky.
  • Pečení Rolky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je cukrovým roztokem (cukr rozpuštěný ve vodě) a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova – přibližně 12–15 minut. Po vychladnutí můžeme lehce posypat práškovým cukrem.

Celková doba přípravy:

90 minut (30 min příprava těsta, 20 min formování, 15 min pečení, 25 min chlazení a finální úprava)

Počet porcí:

cca 25–30 rolí

Závěr

Nadýchané ořechové rolky jsou skvělým příkladem toho, jak jednoduše vytvořit dokonalý domácí dezert. Máslové těsto v kombinaci se šťavnatou ořechovou náplní zaručí, že se po těchto rolkách jen zapráší. Ideální volba nejen na svátky, ale i jako sladké překvapení pro návštěvu.