Nadýchané moravské koláče jako od babičky (s tvarohovou náplní) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 80 minut
Jan, 17. 09. 2025

Vláčné, voňavé a krásně drží tvar. Tyto moravské koláče z jednoduchého těsta s tvarohem a ovocem vydrží měkké i několik dní, ale většinou zmizí hned po upečení.

Pro 15 porcí

Ingredience

Kvásek:

Těsto:

Náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Kvásek Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte a nechte vzejít 10–15 minut.
  • Těsto bez klasického kynutí Do mísy dejte mouku, citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, sůl, změklý tuk, vejce, mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké, měkké těsto. Přikryjte a dejte na 2 hodiny do lednice – v chladu krásně „nakyne“ a bude se lépe tvarovat.
  • Tvarování koláčků Těsto vyválejte na plát cca 40 × 40 cm. Skleničkou (Ø 8 cm) vykrajujte kolečka. Zbylé těsto zpracujte do bochánku a nechte krátce odpočinout.
  • Tvarování důlků a druhé kynutí Do středu každého kolečka silně zatlačte dnem menší skleničky a vytvořte „misku“ na náplň. Přeneste na plech s pečicím papírem a nechte podkynout 40 minut.
  • Náplň a potření Tvarohy promíchejte s cukry do hladka. Vejce rozšlehejte s cukrem a vodou. Okraje koláčků potřete vajíčkem, do středu dejte kopeček tvarohu a navrch pár kousků ovoce. Můžete lehce zasypat skořicovým nebo třtinovým cukrem.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10–12 minut do zlatava. Nechte zchladnout na mřížce.

Počet porcí cca 30 koláčků

Celková doba přípravy cca 3 hodiny 20 minut (aktivně 50–60 minut, chlazení těsta 2 hodiny, konečné kynutí 40 minut, pečení 10–12 minut)

Tipy

  • Pro výraznější „babičkovskou“ chuť přidejte na okraje trochu drobenky (mouka–cukr–máslo 1:1:1).

  • Náplň dochuťte špetkou citronové kůry či kapkou rumu.

  • Koláčky skladujte přikryté čistou utěrkou nebo v dóze – zůstanou vláčné.

Závěr

Moravské koláče patří k pokladům tradiční domácí pekárny. Křehké těsto, voňavý tvaroh a šťavnaté ovoce z nich dělají ideální moučník k odpolední kávě i na sváteční stůl. Díky „kvasu“ v lednici se s těstem výborně pracuje a výsledkem jsou nadýchané, vláčné koláčky jako od babičky.