Nadýchané domácí pudinkáče s mascarpone recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 29. 05. 2025

Tyto luxusní pudinkáče kombinují lehké odpalované těsto, hebký vanilkový pudink a krémové mascarpone. Vychutnejte si je k šálku kávy, ať už o víkendu nebo během všedního odpoledne.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na pudinkovou náplň:

Na těsto (odpalované):

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava pudinku (20 min): V hrnci zahřejte 500 ml mléka s citronovou kůrou. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, špetku soli a 1 vejce. (Pozn.: zbylá 4 vejce půjdou do těsta.) Jednu třetinu teplého mléka vmíchejte do suché směsi, poté vraťte vše do hrnce. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, až pudink zhoustne. Sundejte z plotny, odstraňte kůru, nechte 10 min zchladnout a zatím vmíchejte mascarpone.
  • Odpalované těsto (15 min): V kastrůlku přiveďte k varu vodu, mléko, olej, máslo, přisypte špetku soli. Jakmile máslo roztaje, vsypte mouku a míchejte 1–2 min, až se vytvoří kompaktní koule. Nechte 5 min vychladnout, poté postupně zašlehávejte vejce jedno po druhém, až vznikne lesklé, vláčné těsto.
  • Tvarování a pečení (25 min): Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto přendejte do zdobícího sáčku se zdobící špičkou. Na plech s pečicím papírem vytlačte malé čtverečky (asi 5 × 5 cm). Pečte v předehřáté troubě 20–25 min, dokud těsto nezezlátne a nevznikne dutina uvnitř.
  • Plnění a dokončení (10 min + chlazení): Vychladlé košíčky podélně rozkrojte. Spodní poloviny naplňte mascarpone-pudinkem a přiklopte horními víčky. Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Doporučujeme nechat min. 30 min v lednici, aby se chutě propojily.

Časová náročnost a porce

  • Příprava pudinku: 20 min

  • Příprava těsta: 15 min

  • Pečení: 20–25 min

  • Dokončení a chlazení: 40 min

  • Celkem: cca 1 h 40 min

  • Počet porcí: 12–15 košíčků

Závěr

Domácí pudinkáče s mascarpone jsou dokonalým spojením nadýchaného těsta, krémového pudinku a jemného mascarpone. Jejich příprava je snadná, a přesto působí luxusně. Vyzkoušejte je k odpolední kávě nebo jako pamlsek pro návštěvu – zaručeně si je zamilujete.