Nadýchané borůvkové muffiny s citronem – snadné, rychlé a milované dětmi i dospělými recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 13. 08. 2025

Osvědčený recept na borůvkové muffiny s citronem a podmáslím. Vysoké nadýchané čepičky, šťavnaté borůvky a křupavý cukrový posyp. Suroviny, postup, časy a počet porcí.

Hledáte spolehlivý recept na muffiny, které jsou uvnitř vláčné, na povrchu jemně křupavé a přitom se připravují „jednou metlou“? Tyto borůvkové muffiny s citronovou kůrou a šťávou sází na podmáslí (cmar) a kombinaci bílé a celozrnné mouky – proto jsou nadýchané, voňavé a plné chuti. Skvělé na snídani, svačinu i na cesty.

Pro 12 porcí

Ingredience

Suché suroviny:

Tekuté suroviny:

Ovoce a posyp:

Postup přípravy

  • Příprava formy a trouby Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  • Suchá směs Do velké mísy prosejte/promychejte obě mouky, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, zázvor a citronovou kůru.
  • Tekutá směs V menší míse prošlehejte podmáslí se šťávou z citronu, olejem, vejci a vanilkovým extraktem.
  • Spojení těsta Tekutou směs nalijte k suché a jen zlehka promíchejte do spojení (nemíchejte dlouho, pár hrudek nevadí). Opatrně vmíchejte borůvky.
  • Plnění a pečení Těstem naplňte košíčky téměř po okraj, vršky posypte cukrem. Pečte 20–25 minut při 200 °C, nebo dokud špejle nevyjde čistá a povrch je zlatavý.
  • Chlazení Muffiny nechte 5 minut ve formě, pak je přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Tip: Cca 5 minut před dopečením můžete teplotu zvednout o 10–20 °C pro výraznější „čepičky“. Naopak pokud povrch tmavne rychle, snižte teplotu o 10 °C.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 15 minut

  • Pečení: 20–25 minut

  • Chlazení: 10 minut

  • Celkem: cca 45–50 minut

Počet porcí

20–24 muffinů (podle velikosti košíčků)

Závěr

Borůvkové muffiny s citronem a podmáslím jsou sázka na jistotu: krásně voní, mají šťavnatý střed a díky cukrovému posypu i jemně křupavý vršek. Vydrží měkké i druhý den – skladujte je zakryté při pokojové teplotě. Obměnit je můžete jiným ovocem (maliny, rybíz, jahody) nebo hrstí nasekaných mandlí do těsta.