Nadýchané a měkké palačinky, které se nelepí – recept krok za krokem

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 5 porcí
  • 10 minut
Jan, 26. 09. 2025

Chcete připravit palačinky, které budou lehké, nadýchané a zároveň se při smažení vůbec nelepí? Tento osvědčený recept přináší jednoduché složení a skvělé výsledky. Stačí pár základních surovin a trocha péče – výsledek vás i vaši rodinu potěší.

Pro 5 porcí

Ingredience

navíc: troška oleje na pánvi

Postup přípravy

  • Smíchání těsta Ve velké míse smíchejte vejce, špetku soli a cukr. Přidejte mouku a postupně přilévejte mléko, abyste získali hladké těsto bez hrudek. Nakonec do těsta zamíchejte sodovou vodu a olej.
  • Příprava pánve Přestože těsto už obsahuje olej, doporučuje se potřít pánev velmi slabou vrstvičkou oleje (např. štětečkem nebo papírovým ubrouskem). To zajistí, že první palačinka nepřilepí a zbývající už půjdou samo.
  • Smažení palačinek Rozehřejte pánev na střední teplotu. Naběračkou nalijte těsto na pánev a rozetřete do kruhu. Smažte dozlatova z obou stran. Poté pokládejte palačinky na talíř.
  • Podávání Palačinky podávejte s náplněmi podle chuti – marmeláda, čerstvé ovoce, džem, tvaroh, nutella nebo osvěžující ovocný sirup.

Čas přípravy a výnos

  • Aktivní příprava: cca 10 minut

  • Smažení: cca 15 minut

  • Celkový čas: přibližně 25 minut

  • Počet porcí: 10–12 palačinek (dle velikosti a tloušťky)

Závěr

Tyto nadýchané a měkké palačinky, které se nelepí, patří mezi recepty, které si oblíbíte už při první várce. Sodová voda v těstě pomáhá vytvořit lehkou strukturu a minimalizovat riziko přilepení. Díky jednoduchosti přípravy a variabilitě náplní se hodí jak na snídani, tak i na dezert nebo sladkou večeři. Zkuste je připravit i vy – budete překvapeni, jak snadné to může být.