Muffiny s dunajskou vlnou jsou úžasné. Tento recept peču pro svou rodinu 2× týdně!

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 40 minut
Jan, 02. 06. 2025

Tento dezert je tak jednoduchý a lahodný, že ho peču pro svou rodinu dvakrát týdně. Všichni si ho zamilují – od dětí až po dospělé. Stačí pár dostupných surovin, chvíle přípravy a vůně čerstvě upečeného koláče provoní celý byt.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse vyšlehejte 3 vejce s 200 g krupicového cukru a 10 g vanilkového cukru do světlé a nadýchané pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, 200 ml mléka a 150 ml oleje. Promíchejte, aby se tekuté složky spojily.
  • Smíchání suchých surovin V samostatné misce promíchejte 400 g hladké mouky s 12 g prášku do pečiva. Prosijte je přes síto přímo nad mísou s tekutou směsí.
  • Vytvoření finálního těsta Suché a tekuté ingredience spojte důkladným promícháním – ideálně stěrkou nebo metličkou, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
  • Pečení Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru cca 26 cm vymažte máslem (nebo olejem) a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní připravené těsto a uhladťe povrch. Dejte péct na 30 – 35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá a povrch koláče nezezlátne.
  • Servírování Po upečení nechte koláč 10 minut chladnout přímo ve formě, poté ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít domácí polevou (např. čokoládovou rozpuštěnou ve smetaně).

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 10 minut

  • Pečení: 30 – 35 minut

  • Celkem: 40 – 45 minut

Závěr

Tento domácí koláč je přesně ta jednoduchá a spolehlivá volba, když chcete potěšit rodinu dobrou vůní a chutí domácího pečení. Díky jemné struktuře a univerzální chuti si ho zamilují jak děti, tak dospělí. Pokud chcete pozvednout tradiční recept, zkuste do těsta přidat nastrouhaná jablka či oříšky – různými variantami pokaždé překvapíte chuťové buňky svých blízkých.