Mrkvový koláč s ořechovým těstem a citronovo-tvarohovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 55 minut
Jan, 02. 05. 2025

Připravte si doma lahodný mrkvový koláč s ořechovým těstem a svěžím citronovo-tvarohovým krémem. Tento dezert je ideální pro každou příležitost – od rodinných oslav po odpolední kávu. Díky hrnkovému receptu je příprava jednoduchá a rychlá.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, mléko, žloutky, krystalový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a nasekané ořechy. Důkladně promíchejte.
  • Šlehání bílků: V jiné míse ušlehejte bílky do tuhé pěny.
  • Spojení směsí: Opatrně vmíchejte ušlehané bílky do mrkvové směsi, aby těsto zůstalo nadýchané.
  • Pečení: Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 minut, dokud není koláč zlatavý a propečený.
  • Příprava krému: V míse smíchejte zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu. Vše vyšlehejte do hladkého krému.
  • Dokončení: Vychladlý koláč rovnoměrně potřete připraveným krémem a posypte nasekanými ořechy. Nechte koláč několik hodin ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.

⏱ Celková doba přípravy: 55 minut (20 minut příprava + 35 minut pečení)

🍰 Počet porcí: 12–16 (na plech o rozměrech cca 30×40 cm)

Závěr

Tento mrkvový koláč s ořechovým těstem a citronovo-tvarohovým krémem je kombinací tradičních chutí a svěžího nádechu. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší každého milovníka sladkých dezertů. Díky spojení mrkve, ořechů a citronového krému získáte dezert, který je nejen chutný, ale i vizuálně atraktivní.