Moravské koláče jako od babičky: poctivý recept s tvarohem a povidly

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 105 minut
Jan, 16. 06. 2025

Tradiční moravské koláče s tvarohem a povidly patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo v české kuchyni. Jemné kynuté těsto, voňavá tvarohová náplň, domácí švestkový lekvár a křupavá drobenka – to vše tvoří kombinaci, která připomíná chuť dětství a pečení u babičky. Připravte si tento osvědčený recept u sebe doma a užijte si pravou chuť Moravy.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Tvarohová náplň:

Povidlová náplň:

Drobenka:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta: V hrnečku smíchejte droždí s cukrem a vlažným mlékem. Nechte vzejít na teplém místě. Mezitím vyšlehejte změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutky. Smetanu vyšlehejte do tuha. V míse smíchejte mouku a sůl, přidejte máslovou směs, kvásek a šlehačku. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout 45 minut.
  • Náplně a drobenka: Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, mouku a rozinky. Povidla promíchejte s rumem a skořicí. Drobenku připravte smícháním všech surovin do sypké struktury.
  • Tvarování koláčů: Vykynuté těsto krátce propracujte a rozválejte na plát silný asi 5 mm. Nakrájejte jej na čtverce (asi 25 ks). Doprostřed každého dejte tvarohovou náplň a zabalte do kuličky. Spojem dolů je položte na plech s pečicím papírem. Uprostřed každého koláče udělejte důlek a naplňte jej povidlovou náplní.
  • Dokončení a pečení: Koláče potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut dozlatova.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 30 minut

  • Doba kynutí: 55 minut

  • Doba pečení: 20 minut

  • Celkový čas: 1 hodina 45 minut

  • Počet porcí: 25 menších koláčů

Závěr receptu

Moravské koláče s tvarohem a povidly jsou ukázkou poctivého domácího pečení, které nikdy nezklame. Jejich příprava vyžaduje trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to. Vůně, která se line z trouby, a chuť čerstvě upečeného koláče vrátí každého zpět do dětství.