Mokrý čokoládový dort s jahodami s dokonalou chutí i vláčností těsta recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Nejprve si v míse smícháme suché ingredience.
- Prosejeme si mouku, přidáme k ní špetku soli, kakao a prášek do pečiva.
- Vše důkladně zamícháme.
- Následně si dáme do další misky máslo, které jsme nechali změknout při pokojové teplotě.
- Přidáme k němu cukr a pomocí mixéru ho vyšleháme na jemnou hmotu bez hrudek.
- Následně k máslu přidáme jahodový sirup a zašleháme ho do hmoty.
- Potom přidáme k máslu vejce, ale ne najednou ale jedno po druhém.
- Vejce mixérem zašleháme, pak přidáme další a vytvoříme jendoliatu směs.
- Následně přidáme zakysanou smetanu a vmícháme ji do směsi.
- Potom začneme k této směsi přidávat mouku, ve které jsme rozmíchali další suché ingredience.
- Mouku prosejeme pomocí síta, můžeme po částech šlehat.
- Když máme hmotu dobře rozmíchanou, přidáme ještě koňak nebo rum a znovu zamícháme.
- Těsto na korpus je připraveno, můžeme přejít k přípravě formy na pečení. Je na vás, zda použijete kulatou dortovou formu nebo klasický hranatý plech. Musí však mít vyšší okraje.
- Plech si vymažeme olejem nebo máslem či margarínem a vysypeme moukou.
- Následně do něj vylijeme veškerou směs na korpus a rovnoměrně ho utrasie jemným boucháním po podložce.
- Jahody si omyjeme, rozdělíme na poloviny nebo i menší části, odstraníme z nich stopku a naskládáme je do těsta
- . Asi 5 jahod si necháme na ozdobení dortu.
- Následně můžeme dát dort péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů asi na 65 minut, ale upečení bychom měli průběžně kontrolovat.
- Po upečení necháme dort ještě asi 5 minut na plechu, aby trochu vychladla.
- Následně ji můžeme přenést na rošt, kde se vychladí úplně.
- Zatím si můžeme roztát čokoládu ve vodní lázni.
- K čokoládě můžeme přidat trošku másla nebo mléka, ale není to nezbytné.
- Rozehřátou čokoládou polijeme dort a na vrch naskládáme zbylé jahody.
- Pokud chceme, můžeme ještě dozdobit čokoládovými hoblinkami.
- Dort můžete klidně rozřezat na polovinu a naplnit džemem, krémem nebo také čokoládou či nutelou.