Mini linecké koláčky s marmeládou – ověřený recept na dokonale křehké cukroví

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 70 porcí
  • 100 minut
Jan, 15. 12. 2025

Recept je vhodný nejen na Vánoce, ale i na sváteční stůl během roku nebo jako drobné cukroví ke kávě. Díky mini velikosti vypadají elegantně a dobře se skladují.

Mini linecké koláčky s marmeládou patří mezi stálice českých domácností. Jsou jemné, křehké, krásně voní po másle a citronové kůře a po slepení marmeládou se doslova rozplývají na jazyku. Tento recept je ověřený, suroviny jsou přesně vyvážené a postup je nastavený tak, aby se koláčky nerozpíjely, netvrdly a držely tvar.

Pro 70 porcí

Ingredience

Na slepení a dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte moučkový cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou i pomerančovou kůru. Přidejte máslo nakrájené na menší kostky a vejce. Rychle vypracujte hladké, kompaktní těsto. Pracujte svižně, aby se máslo zbytečně nezahřívalo – právě to je klíč ke křehkosti.
  • Odležení Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte minimálně na 1 hodinu do lednice. Tento krok je důležitý, těsto se zpevní a při vyvalování se nebude lepit ani trhat.
  • Vykrajování Odleželé těsto rozdělte na menší části. Každou část vyválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku cca 2–3 mm. Vykrajujte mini tvary, u poloviny koláčků vykrojte středový otvor.
  • Pečení Koláčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě horní–dolní ohřev na 190 °C přibližně 9–10 minut. Linecké má zůstat světlé, pouze okraje lehce zezlátnou. Po upečení nechte koláčky zcela vychladnout.
  • Slepení Plné díly potřete tenkou vrstvou marmelády. Vrchní díly s otvorem nejprve lehce poprašte moučkovým cukrem a poté je přiklopte na spodní část.

Rychlé informace o receptu

Počet porcí

cca 70–80 slepených mini koláčků (podle velikosti vykrajovátka)

Celková doba přípravy

  • příprava těsta: 20 minut

  • odležení těsta: 60 minut

  • pečení: 2× 10 minut

  • celkem: cca 1 hodina 40 minut

Praktické tipy pro dokonalý výsledek

  • Používejte kvalitní máslo, nikoli tuk na pečení

  • Marmeláda musí být hustá, aby nevytékala

  • Koláčky chutnají nejlépe po 2–3 dnech odležené

  • Skladujte je v chladu a suchu, ideálně v uzavřené dóze