Metrový koláč: Tradiční recept, který nesmí chybět na svátečním stole

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 90 minut
Jan, 14. 04. 2025

Neodolatelný dvoubarevný dezert s lahodným krémem a čokoládovou polevou

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Poleva:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vlažnou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  • Rozdělení těsta: Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme kakao, druhou necháme světlou. Obě těsta upečeme zvlášť ve vymazané a moukou vysypané formě na srnčí hřbet.
  • Pečení: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Po upečení necháme korpusy zcela vychladnout a nakrájíme je na plátky silné cca 1 cm.
  • Krém: Pudinkový prášek rozmícháme v troše studeného mléka, zbytek přivedeme k varu. Vmícháme rozmíchaný pudink a uvaříme hustý krém, který zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně přidáváme do vychladlého pudinku. Dochutíme rumem.
  • Skládání koláče: Na každý plátek (střídavě světlý a kakaový) naneseme krém a přitiskneme další plátek. Pokračujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Vznikne dlouhý "metrový" koláč.
  • Poleva: Čokoládu rozpustíme s olejem ve vodní lázni a vymícháme dohladka. Koláč polijeme polevou a necháme přes noc ztuhnout v lednici.
  • Servírování: Druhý den koláč šikmo nakrájíme, čímž vznikne charakteristický pruhovaný vzor.

Celková doba přípravy:

90 minut aktivní příprava + 8 hodin tuhnutí (ideálně přes noc)

Počet porcí:

12–14 plátků

Závěr

Metrový koláč je dokonalým příkladem tradičního československého cukrářského umění. Jeho půvab spočívá nejen v chuti, ale i ve vizuálním efektu. Hodí se na každou slavnostní tabuli – ať už jsou to Vánoce, rodinné oslavy nebo nedělní obědy. Příprava je jednoduchá a výsledek zaručeně potěší každého milovníka domácích dobrot.