Meruňkové kostky s kokosovou pěnou – lehké, nadýchané a ovocné jako z cukrárny recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 100 minut
Jan, 12. 08. 2025

Recept na meruňkové kostky z plechu 30×40 cm: máslové těsto, meruňky z kompotu a nadýchaná kokosová pěna. Přehledné ingredience, postup krok za krokem, celkový čas a počet porcí.

Hledáte osvěžující zákusek bez těžké šlehačky? Tyhle meruňkové kostky sázejí na jemné máslové těsto, šťavnaté meruňky a lehoučkou kokosovou pěnu z bílků. Díky ovoci nejsou přeslazené a skvěle se krájí na úhledné řezy – ideální k odpolední kávě i na rodinné setkání.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Kokosová pěna:

Postup přípravy

  • Příprava formy a trouby Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem (můžete lehce vymazat a vysypat).
  • Máslové těsto Máslo utřete s moučkovým cukrem do světlé pěny. Zašlehejte 6 žloutků a vanilku. Vmíchejte citronovou kůru. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, vsypávejte ji střídavě s mlékem do máslové směsi a míchejte do hladkého těsta.
  • První pečení s ovocem Těsto rozetřete na plech a rovnoměrně poklaďte okapanými meruňkami (řezem nahoru). Pečte cca 20 minut při 180 °C, až povrch zpevní.
  • Kokosová pěna Z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý sníh. Po částech zašlehejte moučkový cukr do pevného, lesklého sněhu. Stěrkou zlehka vmíchejte kokos.
  • Druhé pečení Teplotu snižte na 150 °C. Na předpečený korpus rozetřete kokosovou pěnu a vraťte do trouby na 10–15 minut, dokud vršek nezezlátne. Nechte zcela vychladnout na mřížce a poté krájejte na kostky.

Tip: Meruňky nechte opravdu dobře odkapat – těsto zůstane nadýchané a nepromočí se. Skvělá je i varianta s broskvemi nebo třešněmi.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 20 minut

  • Pečení: 30–35 minut (2 fáze)

  • Chlazení: 45–60 minut

  • Celkem: cca 1 hodina 40–55 minut

Počet porcí

20–24 kostek (podle velikosti řezu)

Závěr

Meruňkové kostky s kokosovou pěnou jsou dezert, který si snadno zamilujete: lehké těsto, šťavnaté ovoce a hebký, křehce zapečený sníh s kokosem. Skvěle chutnají i druhý den – stačí je uchovat v krabičce v chladu. Pokud rádi obměňujete, zkuste do pěny přidat pár plátků mandlí pro extra křupavost.