Měkoučký domácí závin: máte raději makový nebo ořechový? recept
- Snadné na přípravu
- 100 porcí
- 12 minut
Recept na makový závin, který vám dnes představím, mě naučila moje babička. Je krásně měkoučký a vláčný a společně s kafíčkem představuje tu nejlepší sladkou tečku. Pokud i vy chcete vyzkoušet domácí závin, nenechte si ujít dnešní recept!
Pro 100 porcí
Ingredience
Těsto:
Maková náplň:
Ořechová náplň:
Postup přípravy
- Příprava těsta: Kvásek: Ze surovin na kvásek připravte kvásek a nechte ho vzejít. Jakmile kvásek vzejde, přidejte mouku a žloutky a vypracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Příprava náplní: Maková náplň: Mléko nechte sevřít s čajovou lžičkou medu, cukrem a trochou citronové kůry. Vařte 1-2 minuty, promíchejte a dejte stranou vychladnout. Ořechová náplň: Mléko nechte sevřít, přidejte ostatní přísady (mleté ořechy, rozinky, citronovou kůru, cukr), vařte 1-2 minuty, promíchejte a odstavte stranou, kde nechte náplň vychladnout.
- Tvarování závinů: Těsto vyndejte z lednice, rozdělejte jej na 4 díly a každý díl postupně rozválejte na pomoučené desce na tenčí pláty. Každý plát naplňte vámi vybranou náplní (makovou nebo ořechovou), srolujte a uložte na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe.
- Pečení: Záviny potřete rozšlehaným žloutkem a nechte na teplém místě 30 minut odpočinout. Poté je potřete bílkem a vložte do předehřáté trouby. Domácí závin pečte na 150 °C cca 30-40 minut.