Mega zdravý cuketový koláč s čokoládou – šťavnatý, voňavý a hotový raz dva recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 15 minut
Jan, 22. 07. 2025

Cuketa v těstě není skoro cítit, přitom dodá vláčnost a ušetří tuk. Tento rychlý čokoládový cuketový koláč zvládnete smíchat během pár minut – zbytek práce odvede trouba. Ideální dezert na víkend i „jen tak“ ke kávě.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Dokončení:

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C (menší plech 170 °C). Plech vyložte pečicím papírem.
  • Smíchejte suché suroviny: mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici (a případně ořechy či rozinky).
  • Tekutý základ: v míse prošlehejte vejce s moučkovým cukrem, přidejte olej a vanilkový cukr.
  • Přidejte cuketu a promíchejte. Vsypte směs suchých surovin a míchejte jen do spojení.
  • Pečte 30 minut (nebo déle při nižší teplotě, pokud máte vyšší vrstvu těsta). Špejlí ověřte, že je koláč propečený.
  • Dotáhněte chuť: ještě teplý korpus potřete džemem. Rozpusťte čokoládu, vmíchejte kysanou smetanu a koláč přelijte. Nechte zatuhnout.

Počet porcí

12–16 kousků (plech cca 30 × 40 cm)

Celková doba přípravy

  • Příprava: 15 minut

  • Pečení: 30 minut (menší plech 35–40 minut při 170 °C)

    Celkem: 45–55 minut

Závěr

Šťavnatý cuketový koláč s čokoládou je důkazem, že zdravější dezert nemusí být nudný. Díky cuketě je vláčný i druhý den, čokoládová poleva mu dodá výraznou tečku. Obměňujte džemy i koření a pokaždé získáte jinou chuťovou variantu.