Medvědí tlapky: rychlé sváteční cukroví z ořechů recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 30 minut
Jan, 22. 09. 2025

Křehké, voňavé a návykové – přesně takové jsou medvědí tlapky, které na svátečním stole nesmí chybět. Těsto je plné vlašských ořechů, práce je minimum a výsledek je vždy jistota.

Pro 20 porcí

Ingredience

Těsto:

Na obalení:

Postup přípravy

  • Zamíchejte těsto. Margarín, cukr, vejce a zakysanou smetanu vyšlehejte dohladka. Přilijte olej, vsypte mleté ořechy a promíchejte. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a po částech zapracujte do těsta – přidávejte tolik, aby vznikla hmota, která se nelepí na ruce, ale není tvrdá.
  • Nechte odpočinout. Těsto zabalte a dejte na 1 hodinu do lednice zpevnit.
  • Plňte formičky. Formičky na tlapky případně lehce vytřete tukem (většinou to díky tučnému těstu není nutné) a plňte je tenkou vrstvou těsta po okraj. Zarovnejte.
  • Pečte. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut, dokud okraje lehce nezrůžoví.
  • Dokončení. Ještě teplé tlapky opatrně vyklopte z formiček a obalte v moučkovém cukru. Nechte vychladnout.

Čas a porce

Celková doba: 1 hod 40 min (aktivně cca 30 min)

Porce: cca 40–50 kousků (podle velikosti formiček)

Poznámka: 1 šálek = 250 ml

Tipy a skladování

  • Těsto nepřemoučete: přidávejte mouku jen do momentu, kdy se nelepí – tlapky budou křehčí.

  • Cukr drží nejlépe na teplém pečivu, obalujte proto hned po vyklopení.

  • Uchovávejte v plechové dóze v chladu; chutě se krásně rozleží do druhého dne.

Závěr

Medvědí tlapky jsou rychlá klasika, která nikdy nezklame. Díky vysokému podílu ořechů jsou voňavé a křehké a skvěle se hodí do sváteční kolekce cukroví i jako sladký dárek „od ruky“.